Tarım dolayısıyla da gıdada ülke olarak çok önemli avantajlara sahibiz… Bu avantajların tamamını değerlendirme noktasında sıkıntılarımız var. İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer sektörün önde gelen isimleri arasında yer alıyor. Bu avantajların değerlendirilmesi noktasında büyük çaba gösteriyor.
Bir yandan Türkiye’nin gıda fuarlarında gövde gösterisi yapması için çalışmalar yürütülürken, diğer yandan fındık gibi bazı ürünlerin öne çıkarılması için de yoğun bir çaba sarf ediliyor. Ahmet Özer, dünyanın önde gelen gıda fuarlarına sektörün katılımını güçlendirmek için çabalıyor ve Türkiye’de güçlü bir gıda fuarı oluşturma girişimlerinde de bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen F İstanbul Fuarı’na tam destek veren Ahmet Özer, bu yeni ama umut vadeden girişimden oldukça ümitli olduğunu belirtiyor. Özer, dünyanın üç büyük gıda fuarından biri olan SIAL Paris ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ediyor.
Bildiğimiz üzere SIAL, iki yılda bir düzenleniyor ve ANUGA ile dönüşümlü olarak gerçekleştiriliyor. Bu iki etkinlik, gıda dünyasının en önemli fuarları arasında yer alıyor. Ayrıca Dubai’de yapılan bir diğer büyük gıda fuarı da bulunuyor. Ahmet Özer, gönlünden SIAL’in İstanbul’da ya da Türkiye’de düzenlenmesini istiyor.
Peki, bu mümkün mü? İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılımını organize ettiği ve 19-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan SIAL Paris öncesinde, Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in konuğu olarak Türkiye’ye gelen SIAL Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux’a bu soruyu yönelttik. Cevap ilginçti:
REKLAM ALANI
“Bu konuda önce siz kararlı olmalısınız. Bu fuarı nasıl yapacaksınız? Nasıl başarılı olacak? Nerede yapacaksınız? Bütün bunlara karar vermeniz gerekiyor.”
Ahmet Özer, bu cevaba katıldığını belirtiyor ve ekliyor: “İstemek yetmiyor, daha çok çalışmalıyız. Altyapıyı hazırlamalıyız. Herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Birlikten güç doğar. O zaman en büyük fuarları yaparız.”
İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İTO’nun yarım yüzyıldan fazla bir süredir uluslararası fuarların milli katılımını gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yaklaşık 800 bin üyenin ve Türkiye ekonomisinin gücünü, sektörlerin dinamizmini dünya sahnesine taşırken her zaman daha iyisini yapmak için gayret ettiklerini vurguladı. Ayrıca, şunları ekledi:
“Hiç kuşkusuz küresel üretim ve ticaretin stratejik ürünü olan gıda, Türkiye ekonomisi için kritik öneme sahip. Bu anlamda SIAL fuarlarına da farklı bir pencereden bakıyoruz. Çin, Kanada, Hindistan ve Endonezya’da SIAL Fuarı’na milli katılım gerçekleştiriyoruz.”
SIAL 2024 buluşmasında, değişen trendler, iklim krizi, çevreye duyarlı sağlıklı ve sürdürülebilir ürünlerin üretimi, gıda hâkimiyeti ve gıda sektöründe fırsatlar ele alındı.
Ahmet Özer’in gıda ürünleriyle ilgili çalışmalarına gelirsek, İstanbul’da coğrafi işaretleri yaygınlaştırmaya çalışıyor. Boğaziçi Lüferi’ne yönelik coğrafi işaret çalışmaları büyük ilgi görüyor.
Son dönemde Özer, fındık konusunda da sıkı bir çalışma yürütüyor. Amacı, Çin ve Hindistan’a fındık satmak. Bu doğrultuda bir yandan fındıkla ilgili kesimlerle görüşmeler yaparken, diğer yandan bu iki ülkeyle temasları sıkılaştırıyor. Çin ve Hindistan’a fındık ihraç ettiğimiz takdirde, bu ürünün ve üreticisinin kaderinin değişeceğini ifade eden Ahmet Özer’in çalışmalarını yakından takip etmeye devam edeceğiz.