Türkiye’nin dört bir yanından gelen gıda şirketleri tam 8 bin küresel alıcı ile yoğun görüşmeler yaptı, ürünlerini dünyaya satmak için canla başla çalıştı. Paris’te et ve süt ürünleri ilk defa Avrupa arenasında gövde gösterisi yaptı. Market ürünleri, dondurulmuş gıdalar, alternatif biyo gıda, deniz mahsulleri, içecek, catering ve atıştırmalık, meyve ve sebze, gıda işleme sektörleri inovatif duruşları ile fark oluşturdu.
40 yıl önce bu fuara sadece 10 firma ile katılmıştık. Şimdi yine İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in ifadesiyle Türk ürünleri dünya gıda sektörü için ilham alanı hâline geldi.
İTO Başkan Yardımcısı ve Gıda İhtisas Komitesi Başkanı Ahmet Özer ise gelişmeyi şu sözlerle anlatıyor:
“Gıda artık bütün dünya tarafından stratejik bir alan olarak görülüyor. Türkiye bu alanda dünyanın önemli oyuncularından biri. İTO olarak bu gelişmeye önderlik etmek boynumuzun borcu diye bakıyoruz. Gıda sektörünün başarısı burada bir kere daha ortaya çıktı. Buradaki gelişmelere bakıp rehavete kapılmak yok. Daha çok çalışmalıyız.”
Benzer bir yorumu Meclis Üyesi ve İTO Gıda Komitesi Başkan Yardımcısı Murat Kasap şu sözlerle yapıyor:
“Her şey çok iyi gidiyor. Daha iyi olabilir mi? Elbette. Daha iyi olmak için var gücümüzle çalışacağız. Daha iyi hazırlanıp geleceğiz bu etkinliklere.”
Etkinliğin koordinasyonunu İTO yapmıştı. Bu konuda çok tecrübeli olduğunu gösterdi. Hiçbir aksama olmadan işler yürüdü. Özellikle Başkan Şekib Avdagiç ve yönetim kurulu üyelerinin stantları tek tek dolaşması, katılımcılarla tek tek ilgilenmesi herkese moral verdi.
Peki, fuarla ilgili kimler ne görüş bildirdi… Aldığımız bilgileri aktaralım:
Önce Aydın’a gidelim. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, incir konusunda çok etkili olan şirketi ile katılmıştı. İncirde önemli bağlantılar yaptığını söyledi. İkinci kuşak kızı Zeynep Günaydın onunla birlikteydi. Ve görüşmeleri tamamen o yaptı.
Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından Alarko, domates üretmenin yanı sıra inovatif bir alana daha girmişti. Kurutulmuş gıda konusunda önemli yatırımlar yaptığını ve atağa geçeceğini, SIAL etkinliğinden öğrendik. Alarko Satış ve İş Geliştirme Direktörü Tansu Sağır, hem bize hem de dünyanın dört bir yanından gelen alıcılara çok yeni mesajlar verdi.
Gıda sektörünün duayen isimlerinden Ali Baklan’ın, yeni pazarlara atılmak için bu fuarı beklediği bilgisini aldık. Ali Baklan’ı izlemeye devam edeceğiz.
Malatya Pazarı’nın genç patronu Fırat Palancı, dünyaya açılmak için uzun süredir Avrupa’da dolaşıyor. Fuarda yaptığı bağlantılar bu dolaşımı hızlandıracak gibi.
Bir süre önce Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, ödül aldığı Pınar içecek ürünleri ile katıldığı fuarda iyi sonuçlar aldı. Pınar Pazarlama Direktörü Nilüfer Adli Özeren ise daha iyi sonuçların işaretlerini aldığını ifade etti.
Aktaş Lezzet Grubu’nun, pizza ülkesi İtalya’ya pide sattığını bu fuarda öğrendik. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş “Şimdi sırada ABD pazarı” diyor.
Fuarda zaman zaman sürprizlerle karşılaştık. Mesela Konukoğlu ailesinden Zeki Konukoğlu’nun startup sayılacak şirketi Pek Food, bitkisel ürünlerle yapılan lahmacunla Avrupa’ya girme hamlesinde büyük bir başarı elde etmişti.
Avrupa’daki önemli gıda üreticilerimizden Suntat’ın başarılı girişimlerini anlatan Murat Baklan herkesi şaşırtıp mutlu etti.
Bir süre önce el değiştiren Tat Gıda, Veysel Memiş ve ailesiyle atağa geçmişti. Şirket bunun faydalarını gördü ve farklı alanlarda önemli iş bağlantılarına imza attı.
Kısa sürede zeytin ve zeytinyağı konusunda önemli markalardan biri hâline gelen Köklü Zeytincilik CEO’su Mustafa Kürlek, daha ilk gün İsviçreli bir grupla çok önemli bir anlaşma yapmanın heyecanını paylaştı.
Perakende sektörü de fuara önemli isimlerle katılmıştı. Happy Center Genel Müdürü Yavuz Altun, Özkuruşlar Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kuruş ve Perder’in önceki başkanlarından İhsan Biçen bu isimler arasındaydı. Bu isimlerin de fuara bakışı önemliydi. Türk ürünlerini rakiplerle mukayese ettiler ve şu sonucu paylaştılar:
“Hiçbir eksiğimiz yok. Fiyat tutturma noktasında sıkıntılar var. Bunu aştığımız takdirde rakiplerin işi zor.”
Türkiye’nin bakliyatta önemli markalarından biri Reis Gıda da katılımcılar arasındaydı. Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun birbiri ardına görüşmeler yaptı. Üç kişilik ekip hiç boş kalmadı. Sektörün önemli isimlerinden Mehmet Reis, hem iyi bir evlat hem de çok iyi bir yardımcı yetiştirmiş. Işılay Reis bir yandan işi ile ilgilenirken diğer taraftan da İSTİB Meclis Üyesi olarak sektörün önemli isimleri ile ilgilenmekten geri kalmadı.
Makarna sektörünün önemli markalarından Mutlu Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erkut Göymen de, belki de yeni çıkardıkları ürünün ilgi görmesi sebebiyle, sürekli görüşme hâlindeydi. Gaziantep’ten dünyaya açılma heyecanını yaşayan marka bu fuarda aradığını buldu.
“Fuarda neden baklava markalarımız yok?” eleştirisi gündeme geldi. Türkiye’nin önemli ürünlerinden baklava, fuarda yeteri kadar temsil edilmedi. Bilinen markalar yoktu. Ama Bursa’dan Hacı Hasan Oğulları markası bu boşluğu tek başına doldurmaya çalıştı. Baklavayı Nadir Güllü’den öğrenen şirketin sahibi Yüksel Aktaş, bu boşluğu doldurması nedeniyle takdir aldı. Ayrıca, paketli baklavalarıyla Payna markası da dikkat çeken işlere imza attı.
Son olarak fuara gözlemci olarak katılan Hacı Bozan Oğulları yöneticilerinden Murad Fehmi Bozanoğlu, gelecekte bu boşluğu doldurmak için şimdiden girişimlerini başlattı.
Seğmen Gıda, yeni çıkardığı sürülen ürünü ile ilgi çekti. Özmen Un, kruvasandan pideye her ürüne göre yaptıkları unla satış rekoru kırmaya hazırlanıyor.
Çağrı Marketler Zinciri’nin yeni kuşak isimlerinden Salih Kara, zeytinde yaptığı inovatif atılımlarla umut verdi.
Mevlana Bazaar’dan Vahap Polat, kahve ve yeni çıkardığı çayı ile âdeta misafir ağırladı ve sipariş aldı.
Seyidoğlu, helva ve reçel konusunda fuarın gözdesiydi. Avrupa’da etkin pazarda gösterilen ilginin artacağını yaptığı anlaşmalarla gösterdi.
Vizeden eksiksiz organizasyona kadar İTO, fuarla ilgili tam not alınca, Dubai’de düzenlenen Gulfood Uluslararası Gıda Fuarı tartışması başladı. Gıda firmaları, fuara katılımda büyük sorun yaşadıklarını dile getirdiler ve bu etkinliğin Türkiye ayağı için İTO’nun görev almasını istediler. Fuarda Türkiye açısından büyük aksaklıklar yaşandığını belirten gıda sektörünün önde gelen isimleri, İTO’yu göreve davet edip ihracatçı birliklerinin de bu isteğe destek vermesini istediler.