“Gözler sadece beynin algılamaya hazır olduğu şeyleri görür.”
HenriBergson
“Bilinen insanhk tarihinin en çok konuştdan konusu nedir?” diye sorsak, ortak cevabımız savaş olurdu sanırım. Tüm insanhk tarihinin yüzde sekseni savaşlar ve o savaşların öncesinde ve sonrasında meydana gelen olaylar çerçevesinde şekillenmiştir desek, hata. yapmış olmayız herhalde. Doğduğum yılın temmuz ayında, 1974’te, Kıbrıs Barış Harekâtı ile ben de bu savaşlar dünyasının bir parçası oldum, istemesem de. Bugünbirkaç ay sonrayarım asırlik bir insan olacağım ve hayatımın hiçbir yılında savaşsız bir dönem olmadı dünyada maalesef.
REKLAM ALANI
2023 yılim da maalesef ki Gazze’de yaşanan büyük bir dramla tamamhyoruz. Eminim ki dünyanın pek çok başka noktasında hali hazırda devam eden bilmediğiniz, duymadığımız birçok başka savaş var. Gazze gündeme girince Ukrayna Rusya savaşı gündemden düştü örneğin ama orada da kan dökülmeye devam ediyor. bir yanda insan denen varlığın kana olan bu merakı bazen bende Kont DralmW’nın gerçekten var olduğuna dair şüpheler yaratmıyor değil.
Sizler bu yazıyı okuduğunuzda, iki aya yaklaşan bir süredir Filistin’de taş üstünde taş, baş üstünde baş kalmayacak bir dehşetli zulüm yaşanmaya devam ediyor olacak Bugün itibariyle de 15,000’den fazla %80’i bebek, çocuk, kadın ve yaşlı, çoğu hastanelerde tedavi gören, ibadethanelerde ibadet eden okullarda eğitim almaya hala gayret gösteren sivillerden oluşan insanlar terör devleti İsrail tarafından katledilmiş vaziyette Silah üreticileri, tüccarları ve onlardan beslenen siyaset & ticaret & mafya baronlarının keyifleri yerinde. Silah depoları son kurşuna kadar boşaldı. Kandan beslenen silah endüstirisinin birkaç yıllık geleceği daha güvence altna alınmış oldu. Müteahhitler ve onlara mal ve hizmet veren diğer tüm unsurlar ise, ağızlarının suları akaaka, savaş bitsin, Gazze’de yeniden imar başlasın ‘diye bekliyorlar.
Tüm bu akıl donduran sürecin belki de en önemli, en temel, en kritik etkeni iletişim. İnsanlar iletişim kurmak, birbirini anlamak, birbirinin ne dediğine ne istediğine ne istemediğine odaklanmak yerine kendi doğrularmı karşıya dayatmaya meyilli ve istekli oldukları için yaşanıyor bu vahşetin çoğu. Bencil ve hoşgörüsüz, bencil ve hoşgörüsüz insanlar, kendi çıkarları için başka insanların kanlarının akmasından zerre kadar utanmıyor, ar etmiyor.
“Etkin iletişimde bulunabilmek için hepimizin dünyayı farklı şekilde algıladığımızın ve bu algılamalarımızın diğerleriyle iletişimimizde rehber olarak kullandığımızın farkına varmalıyız.
AntlumyRobbins
Dünyanın geri kalanı olan biten kepazeliği TV ekranlarından ve sosyal medyadan sıcak ya da serin, konforlu evlerindeki bir kuş sütü eksik sofralarmclaseyrederken,”ah ah,vahvah” ediyor, vicdanlarını medyalarda bağırıp çağırarak teskin etmeye çalışıyor. Tabii ki bu kan, sadece bombaların altnda, kurşunlanrı, süngülerin ucunda hayatım kaybedenleri değil, bu zalimliğe seyirciye sessiz kalan tüm bir insanlığı . maddi ve manevi olarak boğacak Buna zerre şüphe yok! Bunu aslında hepimiz içten içe biliyor ama algı sorunları sebebiyleiletişim kuramıyoruz gibi yapıyoruz. İşte bu nedenle bu sayıda “algı” yazmaya karar verdim. iletişimin en önemli bileşeni olan şeylerden biri:ALGI Mademki”iletişimsizlik” sebebiyle savaşıyoruz. Çoğu zaman da, aigı sorunları sebebiyle iletişim kuramıyoruz. Dergimizin 2023 yılının bu son sayısmdaalgıkonusurıu masayayatıralım mı? Hadi önce biraz literatüre bakalım!“Sorun asla korkınun kendisi değildir. Gerçek korku, onu alyılayandadır.”James J. Mapes
Algı nedir?
Algı insanın çeşitli duyulan yardımıyla çevresinden elde ettiği bilgileri anlamlandırma ve yorumlama sürecidir. Davranışlar da algılara göre şekillenir. Davranışsal açıdan önemli olan dünya gerçek olan değil algılanan dünyadır.
Algılama Sürecini Etkileyen Faktörler:
Algılayanın Nitelilkleri: Algılayan bireyin kişiliği, tecrübeleri, inançları, beklentileri, vb.
Algılananın özelikleri : Algılayan bireyin kişiliği, tecrübeleri, inançları, beklentileri, vb.
Algslama Sürecinin Gerçekleştiği Ortam.’ Çevre koşulları ve zaman.Bu faktörler sebebiyle algılama durumu kişiden kişiye değişmektedir.