enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
ALTIN
2.837,80
BIST
9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C

TUİK: Çiftçinin Tarım Giderlerinde Yıllık Artış %134,96

TUİK: Çiftçinin Tarım Giderlerinde Yıllık Artış %134,96
23 Ağustos 2022 00:32
1.012
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açılamaya göre Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %134,96, aylık %7,92 arttı. Şu ana kadar açıklanan tüm taban ücretlerdeki artışın da bu oranların çok altında olması çiftçiyi mağdur ediyor.

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE)’nde, 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %7,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %81,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %134,96 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,89 artış gerçekleşti.Bu rakamların Haziran fiyatlarına göre hesaplanıyor. Çiftçi vatandaşlarımız; “Asgari ücret ve enerji giderlerindeki artışlarla beraber bu rakamın Ağustos rakamları ile daha da yüksek olduğunu, yaptıkları alış-verişlerde bu artışın çok daha yüksek olduğunu gözlemlediklerini” ifade ediyorlar.  

Önceki yıllardaki harcamalar katlandı

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %4,57, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %8,33 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %72,30, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %145,32 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Tarım Giderlerinde Artışta Şampiyonlar Gübre ve Enerji Giderleri 

Kaynak: tuik.gov.tr

Kilis Karası Üreticileri Şimdi Ne Yapacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan maliyet artışlarından sonra tarımsal üretimle iştigal eden vatandaş, “Acaba yöneticilerimiz, bu istatistiklere hiç bakmıyorlar mı? Bazı kalemlerde % 250-300’lere varan artışlar varken; bizim ürünlerimizi alırken Hükümetin açıkladığı taban fiyatlardaki artış oranları, bize açıktan üretimi bırakın demek değil mi?” diyorlar.    

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.