enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2102
EURO
28,8397
ALTIN
1.676,01
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Türkiye’nin yönünü cari açığı sıfıra indirmeyi esas alan politikalara çevirmesi çok değerli

Türkiye’nin yönünü cari açığı sıfıra indirmeyi esas alan politikalara çevirmesi çok değerli
27 Ocak 2022 18:03
1.142
A+
A-

Koronavirüs salgını 2020 yılında başladığında hayatımızın bu denli etkileyeceğini, kimse tahmin etmiyordu. Kısıtlamaların zirve noktasında 3.6 milyar insan zorunlu olarak evlerine hapsoldu.

Navlun kriziyle başlayan artçı şoklar serisi, emtia fiyatlarındaki yüksek artış, enerji krizi, yüksek enflasyon ve koronavirüsün yeni mutasyonlarıyla sürdü.

Küresel ticaretin büyümesi 2021 boyunca güçlü kaldı. Uzmanlar, küresel ticaretin geçen yıla göre yüzde 23 artışla, yaklaşık 28 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor. 2019’a göre yüzde 11 artışı ifade eden bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi.

Dünyada 2021’de yaşanan bu gelişmelere bakınca şunu görüyoruz: 

REKLAM ALANI
  • Küresel toparlanma güçlü ama dengesiz bir yapıda gelişti. Birçok OECD ülkesinde üretim 2019 sonundaki seviyesini aştı ve pandemi öncesine yaklaşıyor.
  • Aynı şekilde güçlü mal talebi ise hâlâ arz darboğazlarının etkisi altında.
  • Enerji, gıda ve emtia piyasalarındaki aksaklıklar fiyatları yukarı iterken, yüksek enerji fiyatları ve yakıt kıtlığı, temel ürünler ile ara malların üretimini sınırlandırıyor.
  • Ve üretim zincirlerindeki darboğazlar, giderek daha genel mal kıtlığına neden oluyor. 

Pandeminin 3’üncü yılına giriyoruz. Üçüncü yıl şüphesiz günlük aktivite ve sağlık etkileri açısından ilk 2 yıldan daha iyi olacak. Antiviral tedaviler ve daha iyi aşılar hızla devreye alınıyor, yenileri geliştiriliyor.

2022’den 6 beklenti

Böylesi bir ortamda 2022’ye ilişkin dünya ekonomisinde öne çıkan beklentilerden birkaçını paylaşmak isterim:

1- 2022’de küresel ekonomi için büyüme beklentisi yüzde 4-4.5 aralığında. Ülkeler arasında dengesiz büyüme görünümü devam edecek.

2- Güçlü seyreden talep, süregelen destekleyici maliye politikası ve Kovid-19’la ilgili endişelerin azalması, imalat ve turizmle birlikte hizmetlerde büyüme ivmesine güç katacak.  

3- Tedarik zincirlerindeki sorunların 2022’de önemli ölçüde bitmesi bekleniyor. Ancak özellikle çiple ilgili sıkıntının azalarak da olsa yılın genelinde etkili olabileceğine ilişkin tahminler ağırlık taşıyor.   

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.