Koronavirüs salgını 2020 yılında başladığında hayatımızın bu denli etkileyeceğini, kimse tahmin etmiyordu. Kısıtlamaların zirve noktasında 3.6 milyar insan zorunlu olarak evlerine hapsoldu.
Navlun kriziyle başlayan artçı şoklar serisi, emtia fiyatlarındaki yüksek artış, enerji krizi, yüksek enflasyon ve koronavirüsün yeni mutasyonlarıyla sürdü.
Küresel ticaretin büyümesi 2021 boyunca güçlü kaldı. Uzmanlar, küresel ticaretin geçen yıla göre yüzde 23 artışla, yaklaşık 28 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor. 2019’a göre yüzde 11 artışı ifade eden bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi.
Dünyada 2021’de yaşanan bu gelişmelere bakınca şunu görüyoruz:
Pandeminin 3’üncü yılına giriyoruz. Üçüncü yıl şüphesiz günlük aktivite ve sağlık etkileri açısından ilk 2 yıldan daha iyi olacak. Antiviral tedaviler ve daha iyi aşılar hızla devreye alınıyor, yenileri geliştiriliyor.
2022’den 6 beklenti
Böylesi bir ortamda 2022’ye ilişkin dünya ekonomisinde öne çıkan beklentilerden birkaçını paylaşmak isterim:
1- 2022’de küresel ekonomi için büyüme beklentisi yüzde 4-4.5 aralığında. Ülkeler arasında dengesiz büyüme görünümü devam edecek.
2- Güçlü seyreden talep, süregelen destekleyici maliye politikası ve Kovid-19’la ilgili endişelerin azalması, imalat ve turizmle birlikte hizmetlerde büyüme ivmesine güç katacak.
3- Tedarik zincirlerindeki sorunların 2022’de önemli ölçüde bitmesi bekleniyor. Ancak özellikle çiple ilgili sıkıntının azalarak da olsa yılın genelinde etkili olabileceğine ilişkin tahminler ağırlık taşıyor.