enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4302
EURO
43,9028
ALTIN
4.104,65
BIST
9.295,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Daron Acemoğlu’ndan ekonomi modeli ve KKM eleştirisi

Daron Acemoğlu’ndan ekonomi modeli ve KKM eleştirisi
23 Ağustos 2022 09:57
911
A+
A-

Dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında gösterilen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, mevcut ekonomik modelin devam etmesinin krizi derinleştireceğini, faizlerin artırılmasının zorunlu olduğunu söyledi

İstanbul Vodafone Park’ta Çukurova Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu’nun konuğu olan ve interaktif olarak diğer üyeler tarafından izlenen bir toplantıda düşüncelerini anlatan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, küresel ekonomideki projeksiyonlar ve ulusların gelişimine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

‘MODEL ISRARI KRİZİ DERİNLEŞTİRİR’

Sözcü’den Ceyhun Özgönül’ün haberine göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) Öğretim Üyesi, “Dar Koridor” ve “Ulusların Düşüşü” kitaplarının yazarı  olan Acemoğlu, tüm dünyada bir ekonomik durgunluk beklendiğini, gelişmiş ekonomilerin yüksek enflasyonla mücadele ederken faizleri artırdığını, küresel ticarette talep daralmalarının hızlandığını belirtti.

Acemoğlu, Avrupa Birliği ülkelerinde resesyon kaygılarının arttığını, gelişmiş ülkelerde yüksek enflasyon yaşandığını, Türkiye’de ise mevcut ekonomi modelinin devam ettirilmesinin krizi derinleştireceğini söyledi.

‘FAİZ ARTIRMAK ZORUNLU’

Normal ekonomi kurallarına ve teorilere göre gelişmekte olan bir ülkede enflasyon kontrol dışına çıkarken reel faizlerin düşük olmaması gerektiğinin altını çizen Acemoğlu, ekonomik istikrarın sağlanması için acil müdahale anlamında ilk etapta faizlerin artırılması zorunluluğunun olduğunu, orta vadede ise önemli kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesiyle güven ortamının artırılması gerektiğini, tüm bunlar yapılırsa yurt dışından kaynakların Türkiye’ye getirilebileceğini belirtti.

‘KUR KORUMALI MEVDUAT SIKINTI DOĞURUR’

Ekonomide acil ve kısa süreli olarak sigorta benzeri argümanların kullanılabileceğini vurgulayan Acemoğlu, örneğin kur korumalı Türk lirası mevduat uygulamasının uzun süreli devam ettirilmesinin ciddi sıkıntılar doğuracağına, devlet bütçesine ilave yük getireceğine ve büyük gelir adaletsizliğine sebep olacağına dikkati çekti.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünyanın 30-40 yıllık geleceğini 7 unsurun şekillendireceğini, bunların başında gelen iklim değişikliğinin derinleşen etkileriyle göç ve mülteci hareketlerinin hızlanacağını, yaklaşık 500 milyon insanın ülke değiştirmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.