Teknopark İstanbul’da çalışmalarını sürdüren ulaştırma ve lojistik odaklı 8 girişim, 6’ncısı gerçekleşen ‘Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ etkinliğinde yatırımcılar ve kurumsal firma temsilcileri ile buluştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı etkinlikte Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan “Yenilikçilik-inovasyon; kurumsal sürdürülebilirliğin DNA’sı” dedi.
Türkiye girişimcilik ekosisteminin en büyük destekçilerinden Teknopark İstanbul, kuluçka merkezi Cube Incubation aracılığıyla gerçekleştirdiği girişimci-yatırımcı ve firma buluşmalarının altıncısını, 20 Ekim’de düzenledi. Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma’ adıyla Kurtköy’deki Teknopark İstanbul yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlik, hem girişimcilerin projelerini hayata geçirmelerine destek veriyor hem de sermaye desteği bulmaları için yatırımcılar ile aralarında köprü görevi görüyor. Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan’ın evsahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Hamit Velioğlu, İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, İşadamı Öncücan Sönmez, Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, çok sayıda sanayici, işadamı, yatırımcı ile Cube Incubation startupları katıldı.
“Gençlerin yenilikçilik ruhunu destekleyen bir kurumun olması çok önemli”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan, “Toplum olarak yenilikçi değiliz” eleştirisinde bulunarak, Ar-Ge’ye ‘israf’ diyen bir toplumdan Ar-Ge’ye önem veren bir topluma dönüştüğümüzü söyledi. Yeni girişimlere yeni ürünlere öncü olunduğunda rekabet etmenin ötesine geçerek öncü olunacağını vurgulayan Bakan Arslan, özellikle gençlerin yenilikçilik ruhunu destekleyen bir kurumun olmasının önemine dikkat çekti.
“Müşteriye sürpriz yaparak onu yakalama dönemindeyiz”
Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Yerebakan, yapılabilir bir iş fikrinin bir yumurtaya benzer şekilde Cube Incubation’da kuluçkalandığını belirterek, önceki dönemlerde rekabetin şartı; ‘maliyet, esneklik, hız’ iken bugün bugün ‘müşteriye sürpriz yaparak onu yakalama’ döneminde olduğumuzu söyledi: “Yenilikçilik-inovasyon; kurumsal sürdürülebilirliğin DNA’sı. Buna sahip olmayan kurumlar ölmeyi beklesinler.” Teknopark İstanbul ve kuluçka merkezi Cube Incubation’ın geleceği gösteren en mükemmel yerlerden biri olduğunu kaydeden Yerebakan, “Yenilikçilik yapabilmek için yenilikçilik kültürüne ihtiyaç var. Bizim kurumumuz bu konuda adeta rehberdir” dedi. Yatırımcılardan gençlere değer vermelerini ve çalışmalarına yatırım yapmalarını isteyen Yerebakan, böylece yatırımcıların da bu geleceği parlak çalışmalardan kazanç sağlayabileceğini kaydetti.
“Deep Tech (Derin Teknoloji) girişimlerini öncelikliyoruz”
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, şu bilgileri verdi: “122 start-up, 300 mezun start-up, 100+ Teknopark’a geçen firma ile kuluçka merkezimiz; 10 bin m2’lik alanda yer alıyor. Ar-Ge firması haline gelmiş girişimcilerimiz var. 416 firmamızın 222 tanesi başarı hikayesi. Çok yakında elektronik atölyesini de devreye alıyoruz. 2022’de 1000’in üzerinde başvuru aldık. Daha çok deep tech (Derin Teknoloji) dediğimiz girişimleri öncelikliyoruz. TÜBİTAK 1512 BİGG programı uygulayıcı kuruluşuyuz. Bu bir yeşil çağrıydı. Eat with startup etkinliğimizle girişimciler, startuplarımıza yemekte bir araya geliyor ve B2B görüşmeler sağlanıyor. Partner meetups görüşmelerimizde; Würth Elektronik, TTAF ve İnci Holding ile startuplarımız biraraya geldi, 150+ firma-girişimci görüşmesi yapıldı. Çok sayıda yatırımcı heyeti ağırlıyoruz. Son 1 yılda 14 girişimci 2.7 milyar TL ve toplamda 14 milyar TL girişim aldılar. Biz de bir fon kurduk böylece startuplarımıza yatırım yapabilir hale geleceğiz.”
8 girişim, yeni yatırımcı ve firmalarla tanıştı
Teknopark İstanbul kuluçka merkezi Cube Incubation’da düzenlenen buluşmada güçlü kurum ve firmalar, ulaştırma ve lojistik odaklı girişimleri tanıma imkânı buldu. Yeni ortaklıkların oluşmasına zemin hazırlayan girişimci-yatırımcı ve firma buluşmasında Teknopark İstanbul’da çalışmalarını yürüten toplam 8 girişim, proje ve ürünlerini yatırımcılara, kurumsal firma temsilcilerine bire bir anlatarak işbirliği ve sermaye desteği bulma şansı yakaladı.
Sözkonusu 8 girişim ve uzmanlık alanları şöyle:
Astrotech Havacılık: Yeni nesil itki teknolojilerinin yanı sıra geliştirdiği yüksek hızlı, uzun menzilli insansız hava araçları ile gözlem, taşımacılık, savunma alanlarında hizmet sunuyor.
FENNET: Endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan işlemci temelli ürünler tasarlanması ve üretilmesi üzerine çalışıyor.
İstanbul Çekirdek: Ağır vasıta ticari araçların arıza durum tespitini, sensör verilerini, kamera görüntülerini raporlayan ve tek merkezden yöneten donanım ve yazılım sistemleri geliştiriyor.
LojiPark: Lojistik sektöründe 870.000 bireysel araç sahibi üzerinden gerçekleşen, günlük 450 bin sevkiyatı dijitalleştirerek yük sahipleri ile araç sahiplerini buluşturan bir platform.
Navlungo: İhracatçılar / ithalatçılar ile yurt dışına kargo gönderenler için lojistik teklifi bulma, satın alma ve yönetme platformu olarak uluslararası ticarette lojistik sürecini kolaylaştırmayı sağlıyor.
Optiyol: Rota optimizasyonu, sürücü uygulaması ve planlayıcılar ile son müşteriler için canlı izlemeden oluşan bir teslimat, yönetim çözümü.
SGN Lojistik: Lojistik üzerine tamamen elektrikli şehir içi taşımacılık aracının geliştirilmesi üzerine çalışıyor.
ShipShack: Yenilikçi lojistik deneyimi ile e-ticaret işletmelerinin gelirlerini artırıyor.