n uluslararası fuarlara katılımını organize ediyoruz. Yaklaşık 130 yıldır savaş dönemleri hariç, 19. ve 20. yüzyıllarda bu görevimizi hakkıyla yerine getirdik. Ne varki 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde maruz kaldığımız Koronavirüs musibeti de savaşlar gibi fuarcılık çalışmalarımızı kesintiye uğrattı.
İstanbul Ticaret Odası olarak 1893 yılından beri Türk tüccarların uluslararası fuarlara katılımını organize ediyoruz. Yaklaşık 130 yıldır savaş dönemleri hariç, 19. ve 20. yüzyıllarda bu görevimizi hakkıyla yerine getirdik. Ne varki 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde maruz kaldığımız Koronavirüs musibeti de savaşlar gibi fuarcılık çalışmalarımızı kesintiye uğrattı.
Tüm dünyada pandemi dönemi, fuarcılık sek- törünün durmasına, fuar organizasyonlarının ip- tal ya da tehir edilmesine veya online olarak yapıl- masına sebep oldu.
Bizim fuar organizasyonlarımız da bu gelişmelerden etkilendi. Pandemi sebebiyle 2020 senesinde Oda’mız fuar programında bulunan yaklaşık 40 fuarın sadece 4’ü fiziki olarak gerçekleştirildi. Diğerleri ise ya iptal edildi ya da ertelendi. Aristoteles’in “Tabiat boşluk kabul etmez” dediği gibi ticaret de, fuarcılık da boşluk kabul etmez. Bu dönemde uluslararası ticaretin devam etmesi, insanların ve ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için çarkların dönmesi lazımdı. Bu konuda fuarlar son derece önemli bir itici güç olduğunda, sürdürülmesi gerekiyordu. Alışverişten çalışma sistemine kadar online platforma kayan birçok faaliyet gibi fuarcılık da online ortamda yapılmaya gayret edildi.
Ulusal ve uluslararası birçok fuar bu şekilde or- ganize edilerek, firmaların üretim ve yenilikçi an- layışları diri tutuldu.
İstanbul Ticaret Odası olarak biz de iptal edilen ya da ertelen fuarlar yerine düzenlenen sanal fuar- lara firma katılımını sağlamaya devam ettik. Bir anlamda sanal fuar organizatörlüğü yaptık. 2020 ve 2021 yıllarında firmalarımızın 6 sanal fuara katılımını gerçekleştirdik.
Çok şükür ki, pandemiye karşı aşı başta olmak üzere maske, mesafe ve hijyen gibi tedbirlerle dünya çapında normal hayata yeniden dönülmesi- yle fiziki fuarcılığa da tekrar start verildi. Bu kap- samda İTO olarak 2021 yılında ilk defa Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen BAUMA CTT Russia Fuarı’na ülkemizin milli katılımını organize ettik. Böylece Türk firmaları İTO’nun öncülüğünde ve rehberliğinde ilk defa pandemi şartlarında yurtdışı fuara iştirak etmiş oldular.
BAUMA CTT Russia Fuarı sonrası mobil iletişim konusunda dünyanın en önemli fuarı olan MWC Barcelona’ya iştirak ettik.
Yine bu fuarda sektör temsilcilerinin mobil iletişim dünyasında uluslararası profesyonellerle bu- luşmasını temin ettik.
Kuşkusuz İstanbul Ticaret Odası olarak irili ufaklı birçok fuar katılımını organize ediyoruz. Bu organizasyonlar içinde deyim yerindeyse “bir İTO klasiği” haline gelen fuarlar da bulunuyor. İşte bunlardan biri de Anuga Gıda Fuarı’dır. Az önce belirttiğim
iki fuardan sonra ilk kez bir gıda fuarının, hem de böylesine geniş kapsamlı ve dünyanın en iyisi olma vasfına sahip bir fuar olan Anuga Gıda Fuarı’nın Türkiye milli katılımını gerçekleştiriyoruz.
Pandeminin bütün olumsuzluklarına rağmen firma- larımızın büyük teveccühüyle Anuga 2021’e 8 ayrı ihtisas salonunun 9 farklı salonunda yaklaşık 200 Türk firmasıyla katılıyoruz. Bu son derece yüksek bir rakamdır.
Salgın döneminde gıda sektörünün öneminin yenide keşfedilmiş olması, Türkiye’nin bu alanda çok önemli bir potansiyelinin ve üretiminin bu- lunması Anuga’da Türk firmalarının büyük rağbet görmesine yol açacaktır.
Zaten salgın gözetilerek, fuarın bu yılki ana teması “dönüşüm” olarak belirlendi. Dolayısıyla fuarda “sürdürülebilir gıda, yeni trendler, yeni kongreler
ve sağlık” öne çıkacak. İnanıyorum ki, yiyecek ve içecek endüstrisini bir araya getiren Anuga 2021 Fuarı, Türk firmaları için çok verimli geçecek ve kazançlı kapılar aralayacaktır.
Umuyor ve diliyorum ki, ortaya koyulan bu gayret ve çalışmaların karşılığını hem firmalarımız, hem de Türk ekonomisi alacaktır.
Sonuç itibariyle ifade etmek isterim ki,
biz fuarcılığın Türk firmalarının rekabetçiliğini, pazarını, işbirliklerini artırdığını yakından görüyor ve biliyoruz. Bu nedenle fuar organizasyonlarına ilişkin çalışmalarımız aralıksız bir şekilde pandemi sürecinde ve sonrasında devam edecektir. Çünkü her fuar üretimimize ve ticaretimize hayat veren yeni bir soluktur.