Mart ayında yollara çıkmaya hazırlanan Togg, tedarikçi ağını oluşturmak için 300 startupla görüştü, 20’siyle şimdiden el sıkıştı. Böylece Togg, startuplara unicorn olmanın yolunu açacak. Türkiye’deki otomotiv dönüşümü Toggether olacak. Türkiye’nin prestij projelerinden Togg, seri üretim bandından ilk aracını 29 Ekim 2022 tarihinde indirdi. 2023’ün şubat ayında ön satışa çıkması, mart ayında ise yollarda olması planlanan Togg’un ilk modeli, 6 farklı renk seçeneği ile C-SUV olarak üretilecek. 2030’a kadar 5 farklı modeli ile 1 milyon cihaza ulaşması planlanan Togg’un, ilk etapta ise 100 bin adet olarak banttan inmesi öngörülüyor. ‘Fabrika değil teknoloji kampüsü’ olarak adlandırılan Gemlik Kampüsü’nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Açılışta Togg’un bir otomobil değil, akıllı cihaz olduğu belirtilerek, tedarikçilerinin startuplardan oluştuğunun altı çizildi.
Mobilite ekosisteminde startupların, yeni teknoloji çözümlerinin çok önemli bir parçası olduğu belirtiliyor. Startuplar ile birlikte teknolojik yeniliğin daha önce hiç görülmemiş bir hıza ulaştığı, mobilite ekosisteminin şekillenmesinde de startupların kritik bir rol oynadığı gözlemleniyor. Bu durumda startuplar, lokomotif haline gelen elektrikli araç üretiminde kilit bir paydaş görevini üstleniyor.
Elektrikli araçlar; blockzincirden yazılıma, yapay zekadan siber güvenliğe birçok sektörü içinde barındırıyor. Araştırma firması CBInsights verilerine göre, dünyada bin 200 unicorn bulunuyor. Bu firmaların değeri 3 trilyon 869 milyar dolar seviyesinde. Unicorn listesinde girişimlerin faaliyet gösterdiği sektörlere baktığımızda ilk 3’te fintek, yapay zeka ve otomobil/ulaşım var. Bu sektörler de elektrikli otomobilin en çok ihtiyaç duyduğu komponentleri üretiyor. Unicornların 38’i (yüzde 3’ü), elektrikli araçlarla ilgili çözüm üretip, ürün geliştiriyor. Elektrikli otomobiller için dönüm noktası olan 2020’den bu yana ise sektörle ilgili 16 unicorn çıktı.
Tamamen bir akıllı cihaz olarak üretilen Togg, yeni tedarikçilerini startuplardan oluşturuyor. Akıllı cihazı üretmek için 300 startup firmasıyla masaya oturan Togg yetkilileri, şimdiye kadar 19 startupla ve 1 unicornla el sıkışıldığını belirtti. Startuplardan tedariklerini artıran Togg, oluşturduğu ekosistemle hem ‘yenilig’te markasını büyütecek hem de Türk startupların unicorn olmaya giden yolunu açacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de otomobil üretimindeki tarihi değişimi, “Elektriklinin kurallarını Türk startupları belirleyecek” diye yorumladı. Bakan Varank, “Oyunun kuralını değiştirecek yetkinliğe sahip startuplarımızla küresel rekabette fark yaraStartup tedarikçiyle Toggether dönüşüm tacağız. Togg’un yeni model geliştirme süreçlerinde Türk startuplarının yeri daha da büyük olacak” diye konuştu.
QTedarik sanayi vites yükseltecek Gemlik Kampüsü’nün açılış töreni öncesinde açıklamalarda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye gibi otomotiv sanayinde güçlü bir ülkenin artık kendi markasıyla pazarda yer alacağına dikkati çekti. Avdagiç, “Bugüne kadar farklı dünya markalarının taşıtlarını üretiyorduk, ancak şimdi kendi markamızla kendi taşıtımızı üretiyoruz. Bugün, Türk otomotiv sanayinin ve bununla beraber Türk otomotiv tedarik sanayinin vites yükselttiği bir gün olacaktır. Bundan sonra çok daha fazla Türk markasının bu süreci takip edeceğine ve dünya pazarını daha etkili ele alacağına inanıyoruz” dedi.
QBİRLİKTE UNİCORN OLACAK
Türkiye’nin otomotiv sektörüne kendi markası ile giriş yapmasının önemli olduğunu vurgulayan OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, konu hakkında şunları söyledi: “20. yüzyılın başındaki içten yanmalı motorlu binek otomobili sektörü nasıl bir kırılmaya işaret ediyorsa 21. yüzyılın başında da elektrikli otomobil benzer bir kırılmaya işaret ediyor. Türkiye, bunlardan birincisinde treni kaçırmıştı. Togg ve Günsel’in önemli bir sanayi ekosistemi harekete geçirme potansiyelleri bulunuyor. Yerli elektrikli araç üreticileri büyüyecek, startupların unicorn olma potansiyeli artacak. Özetle, elektrikli cihaz üreticileri baş unicorn olurken tedarikçisini de unicorn yapmak için fırsatlar sunacak.”
2018 Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB ortaklığında kuruldu.
2019 Türkiye’nin yerli otomobilinin tasarımı tamamlandı, prototipi üretildi ve modelleri kamuoyuna tanıtıldı.
2020 Otomobilin adı Togg olarak belirlendi ve üretim fabrikasının inşasına başlandı.
2021 Togg’un yeni logosu ve konsept arabası tanıtıldı. AB pazarına yönelik Sttutgart’ta Togg Europe kuruldu.
2022 Bataryaların üretimi için Farasis şirketiyle ortaklık yapıldı. Togg, CES Tüketici Elektronik Fuarı’nda sergilendi. Fabrika tamamlandı. Üretilen ilk Togg banttan indi. Togg’un 2 modeli daha tanıtıldı. Şarj ünitesi için Trugo firması kuruldu.
2023 C-SUV modelinin şubatta ön satışa çıkması, martta yollarda olması planlanıyor.
2030 5 modelin üretilmesi ve toplamda 1 milyon aracın yollarda olması öngörüyor.