Rusya, Ukrayna sınırından içeri girdi, Batı ekonomik köprüleri attı, Rusya gazı kesti! Enerji fiyatlarındaki artış yükselen enflasyonu körükledi, faiz artırımları hızlandı, resesyon çanları çalmaya başladı. Ukrayna’da çatışmalar devam ederken kısmi seferberlik kararı, yeni bir ekonomik çöküş dalgası başlattı.
Rusya’daki bankaların kısmi seferberlik ilan edildikten sonra Rusların nakit talebinin artması nedeniyle Merkez Bankası’ndan borçlanma hacmini keskin bir şekilde artırdığı bildirildi.
Avrupa kapıları kapandığı için özellikle Türkiye gibi ülkeleri tercih eden Ruslar, MIR kart konusunda bankaların aldığı karalar sonrası daha fazla nakde ihtiyaç duymaya başladı.
Merkez Bankası tarafından paylaşılan istatistiklere göre, 3 Ekim itibariyle Rus bankalarının düzenleyiciden aldığı kısa vadeli kredi hacimlerinin yüzde 40,8 artışla 1,6 trilyon rubleyi bulduğu kaydedilirken, bankaların seferberlik sırasında nüfusun ihtiyaç duyduğu nakit hacmini kısa vadeli kredi alarak telafi ettiği açıklandı.
Eylül ayında Merkez Bankası’ndan bankaların aldığı borç hacmi 476,9 milyar ruble artarken, bu rakamın borç hacminin 667 milyar ruble arttığı ağustos ayının başından bu yana en yüksek rakam olduğu vurgulandı.
Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, mevcut dalgalanmaların bankaların Merkez Bankası’na olan ortalama borç miktarının 1,4-1,7 trilyon ruble olduğu Şubat-Mart dinamiklerinden daha zayıf olduğunu hatırlatırken, genel olarak Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün yapısal likidite fazlası verdiğini de belirtiyor.
Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, 21 Eylül’de açıklanan kısmi seferberlik kararının ardından birçok Rus vatandaşının yurtdışına gitmeye çalışması, nakit döviz ve ruble çekmek isteyenlerin bankalara akın etmesine neden olmuştu.
Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’de MIR karta alternatif bir sestim kurmayı planladıklarını açıkladı.