Programdaki iyileşmenin devamı ve yapısal dönüşüm sürecinin meyvelerini vermesiyle cari işlemler fazlasına da ulaşılması hedefleniyor. OVP, yeşil ve dijital dönüşüm gibi yenilikçi hedefler de içeriyor.
Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlar, bürokratlar ve iş dünyasmdan temsilcilerin katılımıyla açıklanan yeni OVP ile 2024-2026 dönemine ilişkin temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan yeni planın tanıtım toplantısmda konuşan Erdoğan, ekonomiyle ilgili planlarda, 11 ilde yaşayan 14 milyon insanı etkileyen depremi asla göz ardı etmediklerini vurguladı. Erdoğan, ülke ekonomisine maliyeti 104 milyar dolan bulan deprem felaketinin yükü ağırlaştırdığını, mücadeleyi daha da zorlaştırdığını söyledi.
TAM DESTEK
Orta Vadeli Program’m, Türk ekonomisi için kapsamlı bir yol haritası da teşkil edeceğini vurgulayan Erdoğan, “OVP ile Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ekonomik perspektifini de yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşmış oluyoruz. İş dünyamızın ve tüm kesimleriyle toplumumuzun destekleriyle OVP’nin ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkı sağlamasını diliyorum. Hükümet olarak, OVP’ye desteğimiz tam” dedi. Erdoğan, programda temel ilkeler, politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki ekonomik büyüklüklerin paylaşıldığını, hiçbir sorunun görmezden gelinmediğini, yapısal dönüşümlere de özel bir başlık açıldığını söyledi.
TEMEL KONULAR
Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve firmasal istikrara, beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme, afet yönetiminden kamu maliyesi ile iş ve yatırım ortamına yedi temel alanda öncelikli reform adımlarını belirlediklerini dile getiren Erdoğan, “Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değer odaklı yatırımların önünü açarak, sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Bununla birlikte sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz” diye konuştu.
İKİZ DÖNÜŞÜM
Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen politikaların merkezine yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümü koyduklarını vurgulayan Erdoğan, bu şekilde, ürün ve hizmetlerin teknolojik kompozisyonunu iyileştirmeyi hedeflediklerini anlattı. ihracatı 300 milyar dolar, turizm gelirlerini ise 70 milyar doların üzerine çıkartarak, mal ve hizmet ihracatı gelirlerinin tarihi seviyelere ulaştırıldığını dile getiren Erdoğan, temel ithalat kalemi olan enerjide, doğalgaz ve petrol arama ile üretimine yönelik atılan hızlı adımlarm katkısının daha fazla görüleceğini aktardı.
CARİ AÇİK
Orta vadede tek haneli enflasyon hedefiyle uyumlu gelirler politikası izleneceğine dikkat çeken Erdoğan, cari açıkla ilgili hedeflerini de şöyle açıkladı: “Cari işlemler açığının yüzde 4’ten yüzde 2 civarına inmesini öngörüyoruz. Programdaki iyileşmenin devamıyla ve yapısal dönüşüm sürecinin meyvelerini vermesiyle ileride cari işlemler fazlasına da ulaşacağız.”
MALİ DİSİPLİNLE DAHA HIZLI BÜYÜYECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP’de üç temel politika aracı olacağım belirterek, “Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir. Merkez Bankası araç bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacak” dedi.
Yılmaz, Türkiye’nin ortalama yıllık büyüme orammn yüzde 5.5 olarak gerçekleştiğini, dünyada bu rakamın yüzde 3.6’da kaldığım belirterek, “Bütün bu şartlar altmda dahi dünya ekonomisinin büyüme hız= 1.5 puan üzerinde bir büyümeyi başaracağımıza inanıyoruz. Dönem sonunda 1 trilyon 318 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe, kişi başına gelirde de 14 bin 855 dolara ulaşmayı öngörüyoruz” dedi.
YENI BİR DÖNEM BAŞLADI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Orta Vadeli Program, piyasa beklentilerinin yönetilmesi için önemli bir çıpa vazifesi görecek. OVP ile birlikte enflasyonla ilgili bozulan beklentilerin pozitif bir rotaya gireceği yeni bir dönem başladı” değerlendirmesini yaptı. Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, 2024-2026 dönemini kapsayan program ile piyasanın duymak ve görmek istediği bir yol haritası’ çizildiğini belirtti.
OVP’de mali disiplin ve reel sektörün hassasiyetlerinin dengeli bir şekilde ele alındığını kaydeden Avdagiç, “OVP ile bir yandan enflasyonu tek haneye düşürecek kararlı adımlar planırken, diğer yandan üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyecek selektif politikalar gündeme alınmış durumda” dedi. Avdagiç, şunları söyledi: “Sürdürülebilir ve kalıcı büyüme için yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz. Hedeflerin gerçekçi ve tutarlı belirlenmiş olması piyasanın ufkunu netleştirecektir. İş dünyası olarak OVP’deki hedeflerde yeni yatırım planlarımızla yer alacağız.”
ALTI ÇİZİLEN ÖNEMLİ KONU: ENERJI HUB’I
Cumhurbaşkanı Erdoğan, OVP toplantısında, “Burada bir şeyin altını çizeyim” dedikten sonra şöyle devam etti: “Ataşehir’de İstanbul Finans Merkezi’ni aynı zamanda enerji hubımız (merkez) haline getireceğiz. Yani burada doğalgazın da bütün madenlerin de değerlendirmesi yapılacak, dünya bunları buradan takip edecek. Nasıl Londra Borsası, Hamburg Borsası varsa işte bizim finans merkezimiz de doğalgaz, maden ve enerjinin tüm ürünlerinin pazarlamasının yapıldığı bir yer olacak. Kulelerden biri bu işin pazarlamasının yapıldığı bir yer haline gelecek”
BÜYÜME HEDEFİ İÇİN 30 POLİTİKA VE TEDBİR
Orta Vadeli Program’da, büyüme hedefine ulaşmak için 30 politika ve tedbir sıralanıyor. İşte onlardan bazıları:
* Yeni sanayi bölgeleri ve lojistik hatları afet riskleri gözetilerek oluşturulacak, mevcut demiryolu altyapısı daha etkin kullanarak, sanayi bölgeleri ve limanlarla (RORO dahil) bağlantıları güçlendirilecek.
* Stratejik ürün ve teknolojiler için ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlanacak
* Stratejik öneme sahip alanlarda, özel sektör, üniversite ve kamu Ar-Ge merkezlerinin bir araya geldiği büyük ölçekli platform ve ağ destekleri ile patentli teknolojilerin sanayiye aktarılması desteklenecek.
* Yapay zeka, otonom sistemler, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi dijital teknolojilerin yani sıra yeşil teknolojilerin kullanımı yaygmlaştırılacak.
* Turcorn adayı ve küresel ölçekte rekabet potansiyeli yüksek teknoloji girişimleri desteklenecek.
* Stratejik alanlarda özel sektörden, üniversitelerden ve kamudan tüm paydaşlarm güçlerini birleştireceği Togg ve Turkovac modeli benzeri ulusal girişimler oluşturulacak; tasarım, üretim ve ticarileşme faaliyetleri teşvik edilecek.
* Jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurulmasmayönelikyatırımlar hızlandırılacak, yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımları desteklenecek.